BIOGRAFIJA

Dobrila Novkov


Dobrila NovkovPostala je balerina Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1966. godine.
Specijalizirala je 1973. godine za pedagoga baleta na Akademiji Vaganove (Sankt Petersburg, Rusija), na pedagoškom smeru u klasi Varvare Pavlovne Mej i Elene Vasiljevne Širipine. Na Akademiji Vaganove usavršavala se i kao balerina i vežbala u klasi pedagoga g-dje Naime Valejevne Baltačeeve.
Od 1973. godine predaje klasičan balet u Baletskoj školi u Novom Sadu.
Zvanično je postala pedagog repetitor Baleta Srpskog narodnog pozorišta 1986.godine.
Šef Baleta Srpskog narodnog pozorišta bila je u sezonama 1988-89. i 1990-91. godine.
Od 1980. do 1990. godine pisala je tekstove o baletu za list Pozorište.
Privatnu baletsku školu La Sylphide u Novom Sadu otvorila je 1991. godine.
Predavala je Scenski pokret i ples na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na muzičkom departmanu smer solo pevanje od 1992 do 2007. godine.


Uloge

Kao solista baleta Srpskog narodnog pozorišta ostvarila je niz baletskih uloga: Verenica u baletu Noć na pruzi, R. Bručija u koreografiji Borisa Tonina. Devojka u Licitarskom srcu, K. Baranovića u koreografiji Branka Markovića, Crvenkapa u Crvenkapi, T. Hartiga u koreografiji Žarka Milenkovića, Popea u Cezaru, Respigija u koreografiji Lasla Petea, Svanilda u Kopeliji L. Deliba u koreografiji Vlaste Dedovića, Vaska u Stameni L. Perakija u koreografiji Franje Horvata, Klemensa u Rajmondi Glazunova u koreografiji Žarka Milenkovića, Kolet u Vragolanki Herolda u koreografiji Ike Otrina, Anita u Priči sa zapadne strane Bernštajna u koreografiji Štefana Georgija, Anika u Pipi dugoj čarapi Cipici u koreografiji I. Otrina, Džon u Petru Panu Bjelinskog u koreografiji Vere Kostić, Služavka u Ljubav za ljubav Hrenjikova u koreografiji Vere Bokadoro, Pas de deux u Žizeli Adama u koreografiji Milice Jovanović, Pas de deux u Plamenu Pariza Asafjeva u koreografiji Marius Petipa, Vals op. 70, br.1 (jedanaesti vals) u Silfidama Šopena, Pa de deux La Sylphide u Balu Kadeta J. Štrausa, Driada i Mercedes u Don Kihotu L.Minkusa, trio u Labudovom jezeru Čajkovskog u koreografiji Vere Bokadoro i Pas de trois u Labudovom jezeru u koreografiji Konstantina Sergejeva i Natalije Dudinske. I manja sola kao što su: Čaj u Ščelkunčiku Čajkovskog, Pas de trois i poljska igra u Rajmondi Glazunova, Srna u Teuti Papandopula, Driada u Silviji Deliba, četiri mala labuda i solo napolitanska igra u Labudovom jezeru u dve verzije Vere Bokadoro i Sergejeva i Dudinske, Grčka igra u Ohridskoj legendi Hristića, Vetar u Baladi o mesecu lutalici Radića i još niz sola u baletskim, operskim i operetskim predstavama.


Partneri

Partneri sa kojima je najčešće igrala u ansamblu Srpskog narodnog pozorišta bili su Rastislav Varga, Bela Kurunci, Živojin Novkov, Vladimir Čepski, Zlatko Panić, Zoran Radojčić. Od gostujućih igrača partneri su joj bili Imre Doža (Mađarska), Nikolaj Kiritesku, Roman Dimitru, Berinde Viorel (Rumunija)…
Osamdesetih godina igrala je predstave sa najpoznatijim imenima: Natalijom Besmertnovom i Aleksandrom Bogatirjevim, Marinom Leonovom, Nikolajem Fjodorovim, Anisimovim i drugima iz Moskve, Tatjanom Tajakinom i Nikolajem Kovtunom iz Kijeva, Imretom Doža iz Budimpešte, Noriko O Harom i Gert Brantom iz Engleske i još mnogim drugim.


Gostovanja

Kao solistkinja Baleta Srpskog narodnog pozorišta gostovala je u Rimu i Modeni (Italija), u gradovima Luksemburga, Belgije i Holandije, u Kairu (Egipat), Mađarskoj, Rumuniji, Splitu, Ljubljani, Skoplju, Beogradu…
Samostalna gostovanja imala je sa internacionalnom trupom Borisa Tonina na velikoj turneji po Nemačkoj i Švajcarskoj 1986. gde je igrala Pas de deux sa Jasenom Valcanovim (Bugarska) i prvu Vilisu u Žizeli, pored legendarnog igrača Rudolfa Nurejeva i njegovih partnerki Silvi Gilem i Elizabet Morin tadašnjih zvezda Pariske opere. Takođe, tu su bili i najveći igrači iz Bugarske kao što su Vera Kirova i Ivan Canov.
Kao baletski pedagog gostovala je u Peruđi (Italija) i Pečuju (Mađarska) i vodila je baletski seminar u Herceg Novom 2000. godine.


Koreografi i pedagozi

Sarađivala je sa koreografima: Ikom Otrinom (Maribor), Brankom Markovićem (Beograd), Žarkom Milenkovićem (Novi Sad), Verom Kostić, Milicom Jovanović (Beograd), Franjom Horvatom (Zagreb), Miljenkom Štambukom (Split), Slavkom Pervanom (Sarajevo), Vlastom Dedović (Ljubljana)…
Takođe i sa stranim koreografima: Borisom Toninom (Italija), Štefanom Georgiem (Rumunija), Laslom Peteom (Mađarska), Robertom Kljavinom (Kijev), Valerijem Lagunovim (Moskva), Konstantinom Sergejevim i Natalijom Dudinskom (Sankt Petersburg), Verom Bokadoro (Moskva),…
Pedagozi sa kojima je radila bili su: Rajko Pakaški, Iko Otrin, Ljiljana Mišić (Novi Sad), Temira Pokorni, Jovanka Bjegojević (Beograd), Slavko Pervan (Sarajevo), Paraskiv Pielanu (Rumunija), Stela Pirogova, Valerij Lagunov, Petar Homutov (Moskva), Robert Kljavin (Kijev).
Kao repetitor srađivala je sa koreografima: Ikom Otrinom, Lidijom Pelipenko (Beograd), Robertom Kljavinom, Slavkom Pervanom, Stevicom Grebeldinger (SAD), Viktorom Litvinovim (Kijev), Nadom Kokotović (Beograd), Markom Bogartom (SAD), Suki Džon (SAD), Šandorom Totom, Ildiko Pongor i Martom Molnar (Mađarska), Katarinom Obradović (Beograd)…


Pedagoško-repetitorski rad u SNP-u

Kao pedagog repetitor radila je na premijerama baleta: Vragolanka Herolda, Večiti mladoženja Mulića, Pepeljuga Prokofljeva, Orion Štatkića, Kleopatra Polidorisa, Konjić grbonjić Ščedrina, operu Gilgameš Bručija, U potrazi za izgubljenim vremenom Subešića, Zemlja Lenđela, Š ma Subotina, Veče u belom Baha i Lista, Stvaranje sveta Petrova, Polovetski logor u operi Knez Igor, Labudovo jezero Čajkovski, Don Kihot Minkusa, Žizela Adama…
Za Srpsko narodno pozorište samostalno je obnovila baletske predstave: Labudovo jezero u koreografiji Sergejeva, Žizelu u koreografiji Milice Jovanović, Večitog mladoženju u koreografiji Lidije Pilipenko i Veče u belom u koreografiji Tot, Fodor i Lasla.
Od baletskih igrača za III Jugoslovensko baletsko takmičenje u Novom Sadu 1986. godine pripremala je Goricu Stanković (balerinu SNP-a) koja je osvojila srebrnu medalju za srednji uzrast. Dijanu Kozarski (prvakinju SNP-a) je pripremala za III i IV Jugoslovensko baletsko takmičenje i na oba je Dijana osvojila bronzu. Goricu Stanković i Zlatka Panića pripremala je 1987. godine za Internacionalno takmičenje u Italiji (Padova) gde su osvojili Grand Prix.
Desetak puta je bila član žirija za balet na Republičkom takmičenju Muzičkih i Baletskih škola kao i član žirija na Festivalu Muzičkih i Baletskih škola.


Koreografije

Sve koreografije za njen baletski studio radi sama, a radila je koreografije i za dramske predstave Magarac i Srpska Atina (SNP), Obožavam da se udajem (Novosadsko pozorište) i nekoliko koreografija za dramske predstave u Pozorištu mladih u Novom Sadu.


Šef Baleta SNP-a

Šef baleta bila je u sezonama 1988-89. i 1990-91. godine. U obe sezone priredila je po dve premijere i obnavila stare predstave, tako da je na veliko zadovoljstvo publike bilo oko desetak različitih baletskih naslova koji su se uspešno igrali.


Baletski tekstovi

U periodu od 1980 do 1990. godine redovno je pisala tekstove o baletu za list „Pozorište“ od kojih su mnogi objavljivani i u novosadskom dnevnom listu „Dnevnik“. To su uglavnom bili intervjui sa koreografima, gostujućim igračima, tekstovi o premijerama, novim članovima Baleta i mladim solistima, dakle o zbivanjima koji su tog trenutka bili aktuelni a s druge strane važni kao dokument za istoriju baletskog života u Kući.


Pedagoški rad u Baletskoj školi

U Baletskoj školi u Novom Sadu predaje klasičan balet od 1973. godine. U njenoj klasi školu su završili: Oliver Smolčić, Milica Miletić, Zdenka Milenković, Simona Novaković, Irena Mesaroš, Marijana Čurčija, Jelena Lečić, Dunja Lepuša, Sanja Pavić, Teona Zagorac, Igor Pastor, Jelena Danguzov…


Pedagoški rad na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu

Od 1992. do 2007. godine predavala je Scenski pokret i ples na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na muzičkom departmanu smer solo pevanje. Doprinela je razvoju vrlo talentovanih solo pevača kao što su Danijela Jovanović, Tanja Obrenović, Vladimir Andrić, Sanela Čukljaš, Saša Petrović, Vasa Stajkić, Branislav Cvijić, Vesna Popović, Darija Olajoš, Željka Zdjelar, Senka Soldatović itd.